Armazém
Lisbon, 2020

Can we reuse without referencing? Can we suggest without restricting? Can we find newness by caring for what is already there?

The inicial brief was to convert an old car workshop with 167sqm, into a a collective work space for art related professionals. The program includes a main entrance hall for small events and exhibitions; four individual work stations, plus a small collective one, one kitchenette, a communal table, a music studio, two bathrooms and one independent space to be rented seperately. The space is dominated by a large 5 metre tall area.
 
The work involved three main phases: 1. the coordination of the renovations on the existing surfaces 2. designing the interior layout and spaces 3. building all the wood structures, furniture and light features that materialized the interior design proposal.

The main scheme is determined by the disposition of the work stations. The proposed layout uses the height of the space in its full capacitiy by setting them in two diferent levels, and breakes the large space into smaller courtyards each with different size and charater.

In the second design phase we collected a very diverse set of old parts from demolitions that were then used to shape and hack the basic spatial scheme. The naked wood structures were thought as the hardware of the space to be then contaminated by use. The aim was that this diversity would expand the overal space into a bigger amount of small experiences and enviroments within the larger environment. A set of little micro-cosmos where different materials, textures and details respond the specific use as well as the scale of the body.

Overall we were looking for the feeling of an indoor/outdoor space: the daylight can flow freely across the inner volume coming from the main gate and the four skylights on the back. In the same spirit, the used materials and plants bring in the traces and memories of outdoor environments where each station becomes your own safe shelter.



Interior design:
João Gonçalo Lopes with the collaboration of Guilherme Rodrigues

Building and coordination:
João Gonçalo Lopes, Guilherme Rodrigues and Guilherme Garrido  

Electrical instalation systems:
Tiago Domingues

Painting and wall finishing:
Farukk 

Photography:
João Gonçalo Lopes



© 2017  |  João Gonçalo Lopes  |  (+351)961359396  |  lopgon@gmail.com